samogradnja fullrange: da ali ne

Planarni, horn, dinamični...
hazzard
Uporabnik
Posts: 16
Joined: 25 Feb 2014, 16:47

samogradnja fullrange: da ali ne

Postby hazzard » 25 Feb 2014, 17:21

Pozdravljeni,

sem nov tukaj na forumu in prav tako tudi pri samogradnjah zvočnikov. Trenutno "končujem" ojačevalnik na bazi LM1875 (bridge vezava, cca 50W rms) in tudi lampaški predojačevalnik. Glede na izbrane elemente mislim, da bosta oba precej dobra, kar prvi testi tudi potrjujejo.

Sedaj zbiram ideje za gradnjo zvočnikov (vse skupaj bi potem nastalo kot en komplet). Navdušujem se nad fullrangerji, ker so enostavni in mislim, da dobro igrajo. Vendar nisem čisto prepričan, če bi mogoče raje zgradil 2-way (kakšen ribbon tweeter + woofer).

Za komplet ves material bi rad bil v rangu 200€ (par).

Ogledal sem si npr. Sarah KIT, ki uporablja Tang Band W5-1611SAF. Navdušuje me precej visoka občutljivost končanega zvočnika. Ali mogoče potrebuje kakšen tweeter? Ima kdo izkušnje s tem, kako zveni? Si moram mogoče omisliti subwoofer zraven? (glede na frekvenčno karakteristiko si priližno predstavljam kako zveni, zanimajo me bolj vaše izkušnje)

Kaj pa Tang Band W4-1337SDF?

Ali morda poznate MarkAudio CHR-70, alpair 7.3? kaj pravite o teh?

Skratka rabil bi nekaj smernic, kam naj se obrnem, da bi lahko zgradil dovolj dobre zvočnike. Kaj se splača, kje kupovati..itd.

Hvala

softspeaker
Site Admin
Posts: 2113
Joined: 11 Mar 2009, 09:45
Location: Brezno (Abyss)

Re: samogradnja fullrange: da ali ne

Postby softspeaker » 26 Feb 2014, 14:05

Zdravo!

bom kasneje nekaj napisal, zaenkrat samo ta link, stran specializirana za FR:

http://fullrangedriver.com/

DIYFREAK
Stara faca
Posts: 165
Joined: 22 Jan 2010, 20:05

Re: samogradnja fullrange: da ali ne

Postby DIYFREAK » 27 Feb 2014, 00:56

Pozdravljen.
Sem tudi sam kar nekaj časa mislil da bom iz fullrangea dobil kar največ pa ni in ni šlo. Nikakor ne moreš zaobiti fizike , seveda pa je tudi vprašanje čemu pač posvečaš najveć pozornosti. Mala fr enota je pač limitirana glede bas področja, pa tudi visoki toni me pri nobenem fr-u niso prepričali in ponavadi so še problemi tudi v prenaglašenih srednjih tonih in če vse to hočemo odpravit potem vidimo da moramo fr-a dodobra obdelati ( ubiti ) in s tem vse prednosti fr-a izginejo. Seveda govorim o fr-ih ki sem jih sprobal in cenovnega ranga max. cca 100 eurov kos o kakšnih eksotičnih in dražjih zadevah pa ne morem komentirat mogoče o njih ve kaj več Miro. Če bi na vsak način rad uporabil fr-a potem priporočam -fast- princip torej fr plus sub , kakšen 3" fr plus 8" bas in rez pri cca. 300-500 hz. Nekaj takšnega smo tule že predstavili pod - špar projekt -
Torej ali raje fr ali 2 way o tem se boš moral odločiti sam oz. napiši še kaj ti je najpomembnejše pri zvoku in potem bo že lažje svetovati.

LP Dani

hazzard
Uporabnik
Posts: 16
Joined: 25 Feb 2014, 16:47

Re: samogradnja fullrange: da ali ne

Postby hazzard » 27 Feb 2014, 10:29

hvala že za prve odgovore...

Moja ideja je bila, da bi od začetka zgradil en "dober" (zame najbrž odličen, za druge pa le povprečen) HiFi sistem. Torej od ojačevalnika, predojačevalnika do zvočnikov.
Če malo opišem ojačevalnik: za stereo izvedbo 4x LM1875 (cca 2x50W rms), Uporabljeni kondenzatorji poliester za frekvenčne stabilizacije in polypropilen za audio coupling. 300VA toroidni transformator, RF filter na AC liniji, 2x usmernik s filtri in 8x 10000uF elektroliti na napajalniku.
Predojačevalnik je lampaški z 6N3P dvojnimi triodami, coupling kondenzatorji so kombinacija polypropilen in PIO (odvisno kje sem si lahko to privoščil, glede na mejne frekvence), v povratnih vezavah so polypropilenski. Napajnik s filtri in low ESR elektroliti. Ojačevalnik in predojačevalnik sta ločeni komponenti in impedančno prilagojeni. Stvar sproti testiram in dopolnjujem, dobrodošli so tudi vaši predlogi... :)

Pri gradnji zvočnikov pa se mi ustavi, tukaj ne vem kje naj sploh začnem. Preko youtube poslušam HQ posnetke različnih zadev (čeprav dobro vem da ni primerljivo s poslušanjem v živo), da bi dobil vsaj kakšen vtis. Med drugim sem primerjal FR in 2-way in če so bili posnetki dobri, je kazalo vse v prid 2-way, vsaj za moj okus. Tako, da mislim, da je FR zame nekoliko zgrešena pot. Nanjo sem pomislil le zaradi enostavnosti izvedbe.

Naj omenim še, da po končanem stereo sistemu se bo DIY nadaljeval na subwoofer, ampak o tem drugič.

Težko se izrazim kaj iščem. Nekako tako: lepo definirani visoki toni, nočem bučnih srednjih tonov, da bi poslušalca utrujalo...kakorkoli poslušam širok spekter glasbe, iščem nekaj lepo definiranega, čist zvok...da bi bil sistem poslušljiv, sproščujoč.

Rad bi zvočne omarice visoke največ pol metra, da bi lepo sedlo v stanovanje.

med tem sem prebral "mala šola samogradnje..." 1. in 2. del... malo sem se začudil da tam piše, da je to low-fidelity sistem...kaj torej to pomeni? Zase mislim, da bi od njega dobil zelo lep zvok, še posebej glede na frekvenčno karakteristiko, ki je precej lepa za moje pojme. Ko pogledam cene driverjev (neka nemška stran) pa te sploh niso nizke in pravzaprav največ kar sem pripravljen odšeteti.

Ali ima kdo izkušnje s tem sistemom, mogoče kakšen posnetek kako zveni, kako lahko opišete te zvočnike?

Kaj pravite na ribbon tweeter Fountek NeoCD1, ali je bolje če vzamem kaj v smislu tweeterja, ki ga uporablja projekt opisane samogradnje.

Zasledil sem, da nekdo na forumu prodaja (če sploh še) Seas MCA15RCY, srednjetonec... zanima me, če bi bil v tem projektu uporaben, sploh če bi sistem podpiral s subwooferjem. Bi tako lahko dobil dober sistem?

Kaj priporočate in kje bi lahko dobil komponente? če se komu doma valja kaj novega ali malo rabljenega (tweeterji, wooferji...) se priporočam, sploh če lahko za enako ceno zgradim bistveno boljše, kot če kupujem vse komponente nove. Z gradnjo bi začel, ko bom dokončal ojačevalnik in predojačevalnik. Do takrat pa le zbiram podatke.

Kaj se vam zdi ta kit?
http://www.ebay.com/itm/HIVI-SWAN-M1-mo ... 338ae223c5

Vaši predlogi so zelo dobrodošli, hvala.

softspeaker
Site Admin
Posts: 2113
Joined: 11 Mar 2009, 09:45
Location: Brezno (Abyss)

Re: samogradnja fullrange: da ali ne

Postby softspeaker » 27 Feb 2014, 11:03

Vedno pozabim..., za smešen denar še nisem nikoli slišal tako dobrega zvočnika, kot je diyfreak-ov ŠPAR projekt, sploh bas je vrhunski!!!

viewtopic.php?f=9&t=625&hilit=

hazzard, močno bi ti priporočal, da ga vsaj slišiš, preden se odločiš za kakrkoli drugega.

hazzard
Uporabnik
Posts: 16
Joined: 25 Feb 2014, 16:47

Re: samogradnja fullrange: da ali ne

Postby hazzard » 27 Feb 2014, 11:30

Malo sem pregledal podatke tega wooferja westra SW200, ki ga uporablja. Nekaj podobno mehkega bi si želel za aktivni subwoofer, ki prihaja. Mehki basi, tudi ob nizki glasnosti bi bili pravi užitek v dnevni sobi.
Za stereo sistem pa mi je pomembno, da niso preveliki in da dajo "kristalen" zvok pa čeprav so malo prikrajšani v basih. Nizkih tonov naj imajo le toliko, da se bo sub lepo vklopil. Prav zato razmišljam o teh Seas MCA15RCY (srednjetonci) in kakšnih solidnih tweeterjih.

bi to padlo skupaj v dober 2-way + posebej še sub?

kako lahko komentirate zvočnike it male šole samogradnje?

softspeaker
Site Admin
Posts: 2113
Joined: 11 Mar 2009, 09:45
Location: Brezno (Abyss)

Re: samogradnja fullrange: da ali ne

Postby softspeaker » 27 Feb 2014, 13:50

V bistvu bi tvoja vprašanja zahtevala obsežne odgovore, po drugi strani pa bi bilo dobro pogledati, kaj smo na tem forumu že gradili.

Ko omenim "low fidelity" v zvezi z bokkshelf formatom zvočnika, to pomeni, da taka konstrukcija lahko igra lepo in zadovoljivo, ne pa tudi vrhunsko, ker za kaj takega nima pogojev (premala sevalna površina).

Glede na tvoje želje, bi znal biti komplet iz Ebaya kar v redu, mogoče tudi:

viewtopic.php?f=9&t=603

viewtopic.php?f=9&t=512

hazzard
Uporabnik
Posts: 16
Joined: 25 Feb 2014, 16:47

Re: samogradnja fullrange: da ali ne

Postby hazzard » 27 Feb 2014, 14:50

Najlepša hvala...točno take malčke sem si želel. Bom videl kaj bo naneslo pri nakupih.


Return to “Zvočniki”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests

cron