Zanimivi zvočniški koncepti

Planarni, horn, dinamični...
softspeaker
Site Admin
Posts: 2113
Joined: 11 Mar 2009, 09:45
Location: Brezno (Abyss)

Zanimivi zvočniški koncepti

Postby softspeaker » 02 Apr 2009, 17:00

tukaj bo pa govora o zanimivih zvočniških konceptih, njihovih prednostih in pomanjkljivostih - po domače povedano bomo hvalili, morda pa še bolj šimfali (to bomo z veseljem, ker ne bo govora o naših zvočnikih :twisted: ), tu in tam bomo dali predlog za kakšno izboljšavo, nakar bomo za vse skupaj od proizvajalcev pokasirali mastne denarce in uveljavili ful domišljene patente :yeah:
No, pa začnimo pametnjačiti :geek:

softspeaker
Site Admin
Posts: 2113
Joined: 11 Mar 2009, 09:45
Location: Brezno (Abyss)

Re: Zanimivi zvočniški koncepti

Postby softspeaker » 11 Apr 2009, 18:25

La Rosita Ipanema

dobro zveni, uporablja pa Great Plains Audio koaksijalec.

http://larosita.fr/Rosita-2013/Ipanema.html

http://www.greatplainsaudio.com/
Attachments
La Rosita Ipanema 1.jpg
La Rosita Ipanema 2.jpg

User avatar
ro-bi
Stara faca
Posts: 528
Joined: 12 Mar 2009, 22:53

Re: Zanimivi zvočniški koncepti

Postby ro-bi » 13 Apr 2009, 01:09

Bom tukaj napisal moje OSEBNO mnenje-
človeštvo teži k kompliciranju in če nekdo gre z levo roko v desni žep ter to utemelji na način, ki je domač večini, je to definitivno superioren način seganja v žep! Pika! konec!
Kupim podaljšek leve v desno 10.000$
In bom izvoljen oziroma oboževan! :super:

V avdio industriji je ogromno šarlatanov in ogrmno njih se tega niti ne zaveda. Tehnično podkovani v svoji "branži", a preozko usmerjeni, trdijo in trdijo. Na koncu potrdijo z dokazi in izsledki inštituta za kvaliteto zvoka in praška ter ostalih čistil!

Neobremenjen kmet z kančkom logike lahko v par urah selekcionira med ponujenimi principi zvočnikov.
Če ena membrana z površino 2cm2 igra nad 3KHz in če druga membrana igra nad 3KHz a ima površino 100 x večjo, katera bo igrala bolj suvereno?
Če ena membrana tehta pri 2 cm2 recimo 2g, druga pa pri 20cm2 enako, kaj je bolje?

To so tehnična vprašanja, ki temeljijo na kmečki logiki! 1 in 1 je 2 ! Pika!

Pa gremo dalje!
Ena basreflex škatla ima polnilo, ki je res narejeno iz vesoljskih materialov! To duši ravno tisto, kar mora in drugo spusti čez.
ja a ni to super! Ne, to je štukanje dreka!
Zakaj bi polnilo dušilo nepotrebno, če je možna izvedba reproduktorja, ki ne proizvaja nepotrebnega?!?!?

Avdio industrija je pač industrija, kot vse druge. Treba je zaslužit denar.
Avdiofili bi pa naj bili ljudje, ki jim ni mar za modo, ampak za zvok. In njim bi kanček kmečke logike prav prišel v večini primerov, da se na bi ulovili v neskončne zanke tweekanja in izboljševanja komponent, katerih skrajni domet je začrtan že na začetku in je krepko pod pričakovanji večine.
Wilsoni (watt and puppy) so bili na mojem seznamu že dolgo nazaj. Bi jih dobil poceni, pa ji na srečo nisem kupil! Z enakim focal TW sem imel borbe 10 let!!, pa ni zašpilal!
Pri tem konceptu je meni zanimiva oblika in nič drugega. Ali je to verzija z tri, štiri, pet polov, me ne zanima!

Moje mnenje,
lp
Robi

softspeaker
Site Admin
Posts: 2113
Joined: 11 Mar 2009, 09:45
Location: Brezno (Abyss)

Re: Zanimivi zvočniški koncepti

Postby softspeaker » 13 Apr 2009, 12:01

Mislim, da se popolnoma razumeva, glede štukanja dreka, moje pisanje na tem mestu služi zgolj temu, da opozorim, kako zvočniški proizvajalci niti znotraj svojih ozkih okvirov, ki so si jih zadali, ne premorejo dovolj domišljije in očitno tudi ne znanja. Vem, da so to drzne besede za nekega anonimnega čvekača, kot sem jaz, ampak tudi jaz nisem miroval zadnjih petnajst let, temveč sem ravno v tej svoji anonimnosti, neobremenjen od takšnih in drugačnih omejitvenih filozofij, v miru lahko eksperimentiral z vsemi mogočimi principi, poslušal, ter prišel do elementarnih zaključkov.
Ker (še) nisem proizvajalec in je tudi vprašanje, če sploh kdaj bom, si lahko privoščim, da na prvo mesto postavim končni rezultat, ne pa metodo za dosego le-tega. Torej me ne zanima ali je Revelator najboljši visokotonec na svetu, ampak ali je s tem visokotoncem sploh možno doseči ultimativni rezultat. Kolikor mi do sedaj kažejo izkušnje, se ne bi uvrstil niti v osnovni izbor, kaj šele v finale. Prav tako me ne zanima ali basrefleksni princip boljši od transmišn lajna, ampak ali je s tema dvema principoma sploh možno poseči v hajend, ali kaj že je to sranje.
Preden pridemo do tja, se bomo majčkeno pomudili pri obstoječih, popularnih rešitvah.
Sam veš, da se večina "absolutističnih" pogovorov med audiofili odvija na nivoju Avalon, Wilson, Magico in podobno precenjeno šaro. Da ljudi odvrnem od popularni mitov, bo potrebno postopno prilagajanje.
Naj omenim recimo tale "test" iz stereofajla (zvočnik košta $107,000 - 2 kaloti, 4 konusni srednjetonci in 4 konusni nizkotonci + 2 feršterkerja za sub):

"In building the Anat Reference II Professional, YG Acoustics invests a lot of money in research, materials, and labor. You might not be able to afford them (me neither), but it's hard to argue that they're overpriced. Could you be satisfied with a less expensive loudspeaker? Sure you could. I could, too—in fact, sometime in the near future, I'll have to. But in the meantime, when I want to hear what a recording really sounds like, I'll want to hear it through the Anat Reference II Professionals."

"In its ads, YG Acoustics states that the Anat Reference II Professional is "The best loudspeaker on Earth. Period." Its impressive measured behavior doesn't detract from that claim."

http://stereophile.com/floorloudspeaker ... index.html

Torej, sam proizvajalec trdi, da so to najboljši zvočniki na svetu in stereofalj mu pri tem ponižno asistira.
V tem trenutku se spomnim treh firm, ki za svoje zvočnike trdijo, da so najboljši na svetu. Vem, da vsi delajo za denar, ampak ko si enkrat privoščiš tako drzno izjavo, nekako signaliziraš svojo totalno omejenost in pomanjkanje minimalne količine zdrave pameti.

To je eden ekstrem, drugi bi lahko bil:

http://www.theaudiocritic.com/

kjer so si zadali vlogo demistifikatorjev hajend bulšita. Fajn, ampak njihov pristop "če se ne da izmeriti, potem se ne da slišati" po drugi strani nekako spada v čase za katere smo mislili, da so mimo.

Jaz osebno poskušam najti ravnotežje med tema dvema skrajnostima in čas bo pokazal, koliko bom pri tem uspešen, morda si bom totalno polomil zobe, bomo videli.

softspeaker
Site Admin
Posts: 2113
Joined: 11 Mar 2009, 09:45
Location: Brezno (Abyss)

Re: Zanimivi zvočniški koncepti

Postby softspeaker » 16 Jun 2009, 16:19

Ocean Way Studio Monitor

Ha, tu pa ni zajebancije. Menda najboljši studijski monitorji ta hip, eh...
Za vse, ki doma kaj snemate, da boste ja dobro slišali svoje posnetke:
Attachments
Ocean Way Studio Monitor.jpg

softspeaker
Site Admin
Posts: 2113
Joined: 11 Mar 2009, 09:45
Location: Brezno (Abyss)

Re: Zanimivi zvočniški koncepti

Postby softspeaker » 18 Jul 2009, 22:16

Je avaklon, ni avaklon...

http://www.sgraudio.com.au/products/convex/cx3b.html

Ima pa zaprto škatlo, prosim lepo!
Attachments
CX3B.png
CX3B_3.png
CX4F_3.png
CX4F.png

softspeaker
Site Admin
Posts: 2113
Joined: 11 Mar 2009, 09:45
Location: Brezno (Abyss)

Re: Zanimivi zvočniški koncepti

Postby softspeaker » 12 Aug 2009, 19:56

Carbon spregovori...

Image
Image

"Everyone 'knows' two things when it comes to loudspeakers - that the enclosure must trap and absorb the rear wave of each driver and that the cabinet should be made of something inert to not vibrate. The problem is that these two things are mutually exclusive. If the enclosure is inert and dead, it cannot absorb energy which is its primary function. Stuffing foam inside is a lesson in self denial. Cerious Technologies chose a different path. We chose to design an enclosure that actually dissipates energy.

"Cerious Technologies introduces the React series of loudspeakers. The React 1 [$9,750/pr with stands] are constructed of 66 hollow carbon fiber rods for an incredibly light and rigid enclosure. The true breakthrough lies in the reactive ceramics that fill each rod. When the rods experience vibration, the ceramics within each tube counteract this energy, thus eliminating it.

"The center of each vented enclosure employs a spine of pure stainless steel. Within this steel tube is housed a Mass Damper System capable of neutralizing vast amounts of low frequency energy. For drivers, the React 1 employs a proprietary 7-inch composite ceramic cone woofer mated to a 1-inch Illuminator tweeter. The 1st-order crossover at 3.7kHz contains only three elements, speaker sensitivity is 89dB, impedance a linear 6 to 8.5 ohms between 50Hz and 22kHz (F3 is 43Hz when mounted on the integral included 26" stands). Each React 1 measures 17” tall, 10½” wide, and 12¾” deep. The weight is 37 pounds each with the Mass Damper System installed. The integral stands are 26” in height and consist of a central 3” diameter carbon fiber tube to be filled with sand or steel ball bearings to add weight. Choices of wood dowel finishes include Zebrawood (pictured), Bubinga and Cocobolo while the main speaker enclosure is black."

http://www.cerioustechnologies.com/spea ... 1Home.html

http://www.cerioustechnologies.com/spea ... 2Home.html

softspeaker
Site Admin
Posts: 2113
Joined: 11 Mar 2009, 09:45
Location: Brezno (Abyss)

Re: Zanimivi zvočniški koncepti

Postby softspeaker » 16 Oct 2009, 20:34

Myro Whisky

lopovi, pa nič me niso vprašali, če lahko uporabijo moje ime, sploh v navezi z viskijem, ki ga ne pijem.
Boljše bi bilo Myro Beer :-)devil

http://www.myro.de/

Image

Image

http://www.fairaudio.de/test/lautsprech ... sky-1.html

softspeaker
Site Admin
Posts: 2113
Joined: 11 Mar 2009, 09:45
Location: Brezno (Abyss)

Re: Zanimivi zvočniški koncepti

Postby softspeaker » 09 Nov 2009, 19:31


softspeaker
Site Admin
Posts: 2113
Joined: 11 Mar 2009, 09:45
Location: Brezno (Abyss)

Re: Zanimivi zvočniški koncepti

Postby softspeaker » 25 Dec 2009, 01:29

The Syphons

Image

http://www.parts-express.com/projectsho ... TheSyphons


Return to “Zvočniki”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests

cron