Moj pogled na reprodukcijo - zvočniki

Planarni, horn, dinamični...
softspeaker
Site Admin
Posts: 2113
Joined: 11 Mar 2009, 09:45
Location: Brezno (Abyss)

Moj pogled na reprodukcijo - zvočniki

Postby softspeaker » 11 Mar 2009, 19:39

mislim, da prihaja do enega temeljnega nesporazuma med ljubitelji reproducirane glasbe in sicer:

- Eni si poskušajo prilagoditi reprodukcijo zvoka po svojem okusu, ker jim zabava pomeni več, kot vernost originalu.Ne poslušajo žive, neamplificirane glasbe in jim dol visi, kako akustični instrumenti in vokali zvenijo v živo. Nekateri izmed njih ob tem obožujejo še enormne količine bas frekvenc, ki tresejo vse v sobi, vključno z njimi.

- Drugi so bolj asketske sorte. Zanimajo jih "resnejše" oblike glasbenih zvrsti, posnete s čim manj studijske "šare" (kompresorji in raznoraznimi efekti) in tudi reproducirane čim bolj verno, napram originalu (karkoli že to pomeni). Ti ljudje, po moji skromni predstavi, nekako spadajo pod rubriko "High End", prvi pa ne.
Ali to avtomatsko pomeni višjo "kasto"? Nikakor ne, pomeni le, da se v svojih osebnih preferencah in prioritetah razlikujejo od prve skupine.


Kateri pristop je pravilen? Oba tabora imata prav, problem nastopi, ko se ti dve "frakciji" začneta pogovarjati pod rubriko "High Fidelity" ali "High End". Na tem mestu nikakor ne najdejo več skupnega jezika in se v bistvu pogovarjajo o jabolkah in breskvah. Kje vidim rešitev? Vsak si naj pri sebi odgovori, kaj mu pravzaprav pomeni več; zabava ali pa (večno) približevanje originalu.
Resnici na ljubo se mi zdi, da obstajajo zvrsti glasbe, ki niso in nikoli ne bodo namenjene "dlakocepskemu" in resnobnemu, "pobožnemu" poslušanju na mega HiEnd komponentah in, kaj pa vem, morda je prav tako. Sem pa mnenja, da bi kvalitetni audiofilski sistemi, kljub vsemu morali biti sposobni reproducirati tako imenovani "boogie factor" - špas, po domače.

Iz tega zaključka prihaja še en sklep (tukaj bom žal, moral zalajnati mojo staro mantro): če je v primeru zabave dovoljeno praktično vse, bi morali pod (zlorabljanim) terminom High End, malo razmejiti stvari.
Če ob gledanju filmov vsi uživamo (dobro, ne vsi) ob zvočnih spektaklih surround kompletov in če par bookshelf omaric fajn nabija 80 hercov, pa to dragi moji, ne more več biti High End. Zakaj ne? Zato, ker bookshelf omarica nima niti osnovnih pogojev, za reprodukcijo kompleksnejših vsebin! Kaj kompleksnejših, še z enostavnimi ima ogromne probleme. In od kod te moje trditve, če vemo, da imajo "resne" avdio publikacije v svojih "rang und namen" listah redno uvrščenih kar nekaj mini škatuljic (z "naprednimi", dragimi, high tech zvočnimi enotami) in to pod (ali celo v) samimi vrhovi "absolutnega High Enda"? Odgovor je seveda v tem, kako si celo zadevo razlaga avdio industrija in kakšne so njene "potrebe" napram našim. Če odgovorim bolj direktno: povprečna kalota ima cca 7 cm2, bas srednjetonec pa recimo 90 do 130 cm2 aktivne sevalne površine. Čisto enostavno, to je daleč premalo za nekakšno "vernost" originalu. Ali to pomeni, da večji in veliki zvočniki avtomatsko zadovoljujejo ta kriterij? Ne, imajo pa "malenkost" boljše pogoje. So potem vsi večji in večstezni zvočniki superiorni? Nikakor ni nujno, lahko so celo slabši, odvisno od primera. Ali poznam vsaj slučajno kakšne izjeme? Ha, mogoče ima v "mikro" klasi malo boljše pogoje kakšen Mark&Daniel Maximus Monitor tip zvočnika, ki vsebuje Air Motion Transformer srednje visokotonsko enoto, ki deluje od cca 800Hz navzgor in ima nekajkrat večjo efektivno sevalno površino, kot pa jo ima tipična kalota. Drugi primer bi lahko bil mini 3way boxič iz rubrike zvočniki, na pričujočem forumu. Ali sta ta dva boxa potem že High End? Mnja, recimo da bi ju lahko dali v kategorijo "Mid End" ali pa "Mid Fidelity" (uf!). Ali so lastniki takih in podobnih zvočnih omaric, sedaj pod mojimi kriteriji deklasirani? Ne, ljubi bog! Govorimo o feršterkariji (oz. zvočnikih) in ne o ljudeh, ki to frdamano "šaro" posedujejo. Dajte prosim na stran svoj ego, ko se pogovarjate o avdiu in se poskusite ne identificirati z vso to kramo (to je težko, vem). Vsi nimajo velikih soban in neskončnega budžeta za uresničitev svojih "mokrih" audiofilskih želja in med njimi sem tudi jaz (pa kaj?). Nekdo bo našel sedaj poanto v tem, da recimo skromni audiofil lahko vsaj tako, če ne še bolj uživa v poslušanju glasbe na majhnem dvosistemcu, kot pa nekdo, ki ima mega feršterkerijo. Seveda lahko, o tem ni dvoma in prav je tako. Moja poanta pa je bila izključno v tem, da enostavno ne imenujmo tega več High End in ga postavljajmo ob bok (kot enakovredno alternativo) večjim in velikim zvočniškim sistemom, ampak ga morda poimenujmo kako drugače ali pa sploh ne. Ti majhni zvočniki tako ali tako imajo svoje mesto v naših domovih in njih uporabnost in upravičenost uporabe nikakor ni pod vprašajem (opravljajo svojo nalogo približevanja glasbe na nepretenciozen način in to je najvažnejše!), gre zgolj za razčiščenje terminologije in njene uporabe. Pa dobro, sedaj sem verjetno podal razloge za vsesplošni slovenski audiofilski linč, eh...
Se nadaljuje.

User avatar
ro-bi
Stara faca
Posts: 528
Joined: 12 Mar 2009, 22:53

Re: Moj pogled na avdio reprodukcijo...

Postby ro-bi » 13 Apr 2009, 02:12

Miro, tvoj pogled na avdioreprodukcijo je dober iz tvoje perspektive!
Moj pogled pa upošteva "gluhost" oz. "nesposobnost slišanja"!
Če predpostavim da nekdo, zdrav človk srednjih let, trdi, da nekaj bolje špila od drugega, to ni nujno posledica realnega stanja, ampak "gluhosti" oz. "nesposobnosti slišanja".
Če bi vsi slišali vse- potem bi debata enkrat dobila epilog!
lp

Robi

softspeaker
Site Admin
Posts: 2113
Joined: 11 Mar 2009, 09:45
Location: Brezno (Abyss)

Re: Moj pogled na avdio reprodukcijo...

Postby softspeaker » 13 Apr 2009, 10:35

Robi,
zato pa pravim, da ni vse stvar posameznikovega okusa, ampak pravzaprav slušnih sposobnosti, ki pa so verjetno bolj ali manj dane ob rojstvu. Kljub temu ne bi zanemaril vpliva "poslušalne dresure", torej, s treniranjem ušes ob poslušanju žive, neamplificirane glasbe in iskanju korelacij v reproducirani, bi se ta nivo zmožnosti slišanja z leti bolj ali manj lahko izboljšal. Sicer morda ni vse za vse, jaz bom verjetno težko kaj pametnjačil o barvni kompoziciji, recimo kakemu likovnemu umetniku :crazy:


Return to “Zvočniki”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron