Ro-Bi Amps

Recenzije, testi, opisi avdio naprav...
softspeaker
Site Admin
Posts: 2113
Joined: 11 Mar 2009, 09:45
Location: Brezno (Abyss)

Ro-Bi Amps

Postby softspeaker » 10 Nov 2009, 20:54

Ha, imel sem priliko sprobati dva zanimiva feršterkerja našega soforumaša ro-bi-ja in sicer eno končno stopnjo s thermaltrak tranzistorji, moči cca 100W na 8 oHmih in en integrirc z darlington tranzistorji, podobne moči, ro-bi lahko pove kaj več o drobovju.

Zvok.
Ne bi rad pisal prozo, ker tega nisem sposoben, bi pa vas rad opozoril, da sem zadeve primerjal z Acoustic Advance integrircem, ki kar nekaj košta in ima v svojem cenovnem razredu še kar velik ugled (ajde), po mojem skromnem mnenju ga oba ro-bi-jeva ampa konkretno prekašata.
Najočitnejša razlika je v zgornjih spektrih, ki pri obeh "mališanih" zvenita dosti bolj mehko, naravno in obenem transparentno. AA integrirc zveni v tem področju plehko/trdo in to da naj bi do 50W delal v A klasi mu pri tem prav nič ne pomaga.
Rekel bom takole, nasplošno večina tranzistorskih ojačevalcev v prezens področju zveni pretrdo, če pa že to ne, potem pa anemično, sploh pa brez sposobnosti, da bi človeka muzika "potegnila noter", skratka - uninvolving.

Ker sem isto pričakoval od teh dveh feršterkerčkov, sem bil na koncu toliko bolj presenečen ob njuni živi in rafinirani prezentaciji zvočnega spektra.

Najbolje bi sicer bilo, če bi si mnenje o njih ustvarili sami na prihajajočem Audidodiy srečanju, upam da si bo ro-bi lahko vzel čas in jih prinesel.

Bo pa to moj bodoči feršterker, gejnklovna imam namreč poln kufer...

User avatar
ro-bi
Stara faca
Posts: 528
Joined: 12 Mar 2009, 22:53

Re: Ro-Bi Amps

Postby ro-bi » 27 Nov 2009, 04:45

Očitno nobenega ne zanima plod truda zadnjih par let. Pa to je klasika v današnjem času, kjer so važne lučke, efekti in firma.

če povzamem na kratko o ampih:
- ugotovil sem , da kompliciranje zvok poslabša. Potem lahko sam še štukaš drek. Popolnoma razumem čistune, ki favorizirajo A klaso- tam se v osnovi v glavnem znebiš kompliciranja.
Kaj mislim pod kompliciranje? To je nepotrebna manipulacija z zvokom/elektriko/signali, ki je namenjena sami sebi ali pa avtorjevem egotu. Velikokrat takšni dizajni požanjeno tehnično slavo, z 0.0000......x popačenja in nekaj 100W moči, v praksi pa to glasbo ubija! Ponavadi.
Če drek štukaš na superkleber, se na spoju ne bo strgal, ampak malo naprej in nazaj je drek, pa da ga j....
Po nekaj letih testov, karjoli skurjenih tranzistorjev in povprečju spanja 5 ur/ dan sem ugotovil, da najbolj natur, najbolj verno, najbolj AUDIOFILSKO špilajo najenostavnejši dizajni. Pika. Nepreklicno!
Zato so vsi moji ojačevalci narejeni čimbolj simpl.
Seveda je važna topologija, kvaliteta elementov, ampak osnova je čimmanj elementov, ki bi na zvok vplivali.
Iz CDP dobimo nek signal, ki mu je potrebno dodati moč, da bo gnal špajkerje.
Brez dodajanja lampaškega WARM efekta, brez KAKOBUTA efekta, brez SIKER efekta. Samo dodaš power in to je to.
Jebeš doktorje, če ti delajo lobotomijo zarad prehlada.
Eto ti sad.

lp
R

softspeaker
Site Admin
Posts: 2113
Joined: 11 Mar 2009, 09:45
Location: Brezno (Abyss)

Re: Ro-Bi Amps

Postby softspeaker » 27 Nov 2009, 12:38

Pa ja.

Si me prehitel, ker imam že lep čas v mislih novo "bitko z mlini na veter", s tem inertnim audiofilskim kolesjem, ki, ko se enkrat spravi v pogon, zlepa ne pojenja v svojem vase zaverovanem Gewaltmarsch-u.

Če sem si upal razbijati mite na področju zvočnikov (še vedno se trudim, yours truly ;) ), si bom pa še tu, ob tem se seveda zavedam, da splošna mentalna klima ni na moji strani, pa kaj? Ali naj začnem še jaz trobiti v isti rog, naj tulim z volkovi, da bomo vsi skupaj imeli fajn filing?

Yok brate, bez mene, sploh pa, če je važen napredek (moral bi biti?), potem mora naš nevrotični ego malo stopiti na stran in dati prednost stvarem, ki človeštvo (in zavedanje o tem kaj je skupno dobro) pomikajo naprej in ne nazaj - halo?

Sicer sem ti že privat povedal, pa bom še enkrat na glas: mene zanimajo audio tehnologije, ki imajo potencial, ne glede na to ali datirajo iz časa Triceratopsa ali pa iz "back to the future" obdobja človeških androidov, če se približujejo naravnemu zvoku, me zanimajo, če se od njega oddaljujejo, me ne zanimajo - simpl as(s) that.

Pri tem me sploh ne zanimajo "osebne relacije" ali zamere, po domače, če vsled rezultatov moram kaj pošimfati in zato potem trpi "ubogi ego", politična korektnost - nein danke. Isto pričakujem od drugih ljudi, ko ocenjujeo moje delo, če je zanič, se morajo zjasniti, lezenje v rit je krivo za klavrno stanje duha v svetu, da ne omenjam vsega ostalega, kar je narobe v tej "napredni civilizaciji".

Rad bi poudaril tudi, da tvoj feršterker nisi ti in moj zvočnik ni jaz, se pravi, ko šimfama ali hvalima naša čudodeteta, v bistvu šimfama ali hvalima to materijo in ne drug drugega, ampak problem je seveda v tem prokletem poistovetenju, ali ne?

Če morebitna vzajemna kritika pomeni uničojoč efekt na tvoj ali moj "biznis" (ne pozabi, da smo vsi trgovci, eni prodajamo robo, drugi (ne)znanje, tretji laži)... so be it, vse drugo je hipokrizija, te sicer človeštvo premore največ, očitno.

Sicer je govoriti o biznisu pri nas v Sloveniji, patetično, če ne kaj hujšega.
Da pa jaz poskušam na svojo stran pridobiti tvoja dva potencijalna janeza (otto normalverbraucher-ja), zato, da jih bom na koncu imel pet, ti pa nobenega in bil zato pripravljen tebe javno deklasirati na vse možne načine - to je pa slovenski standard, "nuja" (gre za preživetje!) in del folklore, ki jo vsi sprejemajo, kot popolnoma normalen del civiliziranega obnašanja.

Ne morem se izogniti filozofiranju, ker na te stvari gledam iz distance, zanima me splošen učinek, ki ga imajo te stvari na nas preko reprodukcije glasbe, pardon zvoka in ne neko fijakarsko debatiranje o "modnih trendih" v audiu.

Preko 100 nas je na tem forumu, pričakujem kakšen konstruktivni komentar na to temo, brez primitivnega spamanja.

MihaM
Uporabnik
Posts: 77
Joined: 23 Apr 2009, 10:54

Re: Ro-Bi Amps

Postby MihaM » 25 Oct 2010, 14:49

Humm .. sicer nebo konstruktiven odgovor, me pa vseeno zanima kje ali kako bi se dalo te ojačevalce sprobat. Sam sem ravno v neki dolgoročni fazi iskanja novega ojačevalca za moje fokavaklowne, pa me malo zanima če je tu noter kaj primernega tudi za pogon mojih čudes.

LP M.

User avatar
ro-bi
Stara faca
Posts: 528
Joined: 12 Mar 2009, 22:53

Re: Ro-Bi Amps

Postby ro-bi » 25 Oct 2010, 22:31

Ojačevalci v glavnem nastajajo za znane uporabnike in prilagojeni za določene zvočnike.
Če imaš možnost bi ampinga je vse duplo, od reza je odvisno, če je konfiguracija za zgoraj in spodaj enaka, potem od impedance,....
Če bo vse po sreči, bosta v kratkem gotova dva, oba za biamping, eden s preampom, drugi brez, eden z enakima deloma, drugi z različnima, material bo v enem zeeelo drag, v drugem zelo dober za ceno,....
Ti javim, ko bo gotovo, vmes bom kontaktiral oba lastnika, če bosta dovolila, da prisluhneš....

lp
R

softspeaker
Site Admin
Posts: 2113
Joined: 11 Mar 2009, 09:45
Location: Brezno (Abyss)

Re: Ro-Bi Amps

Postby softspeaker » 21 Sep 2012, 23:37

Ups..., he did it again, ro-bi namreč. Za nekoga je vkup sklamfal ojačevalec, ki se bi mu v zvočnem smislu moralo klanjati pol sveta, vsaj med tranzistorji in v rangu pod, ajde, 10 jurjev. Sicer sem ga poganjal z nekim strupenim cevnim predojačevalcem (za precej $$$), ki sem ga slučajno imel na testu, ampak zato lahko še z večjo gotovostjo trdim, da feršterker dela izjemno dobro in, da niti približno ni ozko grlo, oziroma celo nasprotno, verjetno se lahko komot kombinira z vrhunskimi predojačevalci in bo šele v resnično vrhunskem sistemu pokazal, kaj zmore. No, kaj jaz sploh cenim? Heh, eno "čudno" zmes transparence in obenem relaksiranosti v zvoku in to je možno, da ne boste mislili. Cenim transparentnost, živost, neposrednost, dinamiko, mikrodinamiko, naraven zven in barvo zvoka inštrumentov, bla bla, etc in to vse ta ojačevalec ima. Pravzaprav bi zelo izpostavil njegovo rafinirano transparenco, ker v audio svetu enostavno ni pogosta.
Kot že nekaj ampov nazaj v ro-bijevi zgodovini, je tudi ta narejen na osnovi Darlingtonov, ampak zadaj so še neke pogruntavščine, ki so izključno ro-bijev knwo how, niti sam ne vem prav kaj, ampak saj ni važno, vsi, ki nekaj štrikamo, imamo ponavadi kako "skrivnost" v svojem čarovniškem žaklju.
V teh nekaj letih, ko sem imel priliko slišati nekaj njegovih ampov, sem seveda imel priliko slišati tudi kar nekaj komercialnih dizajnov in razen enega ali dveh, so vsi precej capljali zadaj, pa je bilo vmes nekaj dragih mrcin.
Moram vas sicer opozoriti, da je moj pogled na audio takšen, da preferiram zdrave koncepte v celotni audio verigi, se pravi, da me ne zanima, kako se invalidni zvočniški sistem lahko popravi z nekim invalidnim ojačevalnikom, to je seveda štukanje..., česa že? Ne, mene zanimajo samo transparentne komponente na vseh področjih in, če so pravilno dizajnirane, transparenca ne bo nikoli na račun grobosti ali ostrine.

Kaj naj rečem? Želim, da bi vas čim več slišalo to, zadnjo ro-bijevo stvaritev, ker je očitno, da pri nas imamo ljudi, ki bi ob nekih primernih pogojih lahko posegali v sam svetovni vrh, če bi hoteli, oziroma videli smisel v tem. No, saj mogoče je ravno v tem problem: razvpitost in dejanska kvaliteta ogromnokrat sploh ne spadata skupaj.

Odlično narejeno, Robi!
Attachments
robi-1.jpg
robi-2.jpg

berni
Uporabnik
Posts: 95
Joined: 17 Aug 2010, 21:58

Re: Ro-Bi Amps

Postby berni » 22 Sep 2012, 08:45

Spet darlingtoni?
Kaj pa poreče Robi na kakšno mrcino za fi poganjat?

User avatar
ro-bi
Stara faca
Posts: 528
Joined: 12 Mar 2009, 22:53

Re: Ro-Bi Amps

Postby ro-bi » 22 Sep 2012, 15:00

berni wrote:Spet darlingtoni?
Kaj pa poreče Robi na kakšno mrcino za fi poganjat?


darlingtoni so se mi pokazali superiorni glede končnega rezultata. Nimam namena delat kaj brez njih.
Za tvoj sub poglej tukaj na linku. Kar sem dobil od njih, je delalo odlično. Za sub se pa ne splača darlingtonov mešat zraven, ker ti ne koristi 100kHz ali več.Jaz pa več kot 250W tudi nimam narejeno.
http://connexelectronic.com/product_inf ... ucts_id/78

Miro:
:zmaga:

berni
Uporabnik
Posts: 95
Joined: 17 Aug 2010, 21:58

Re: Ro-Bi Amps

Postby berni » 22 Sep 2012, 22:13

Hvala, moram pogledati kako se bo obnesel sedanji 4 kanalni amp v bridge (4x250w), matra me ker pač ima dsp varianto in odpade še ena škatulja za aktivno kretnico...Trenutno je na razpolago še ena izvedenka z 4x400 na 4Ohm, ki pol v bridge da še nekaj več a ....
Darlingtoni, bilo je mišljeno kot nekaj pozitivnega ;)


Return to “Slušni testi naprav”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron