DOBRE NOVICE !!!

Na splošno o avdiu in drugih temah
softspeaker
Site Admin
Posts: 2113
Joined: 11 Mar 2009, 09:45
Location: Brezno (Abyss)

DOBRE NOVICE !!!

Postby softspeaker » 14 Dec 2009, 14:47

V poplavi slabih novic, je vsaka dobra novica neprecenljiva!!!!

Marinaleda - alternativa, ki deluje

Mladina Dnevnik:

V majhnem mestu na jugu Španije so uvedli družbeno lastnino, končali brezposelnost in se odločili uresničiti utopijo

V Marinaledi je vsakdo upravičen do skoraj brezplačne stanovanjske enote, ki meri devetdeset kvadratnih metrov s teraso in velikim vrtom

http://www.marinaleda.com

Že res, da parlamentarna demokracija, kot jo poznamo v Sloveniji, vlada v praktično vseh kotičkih Evrope, vseeno pa obstaja kraj v Evropski uniji, kjer se družbeno in politično življenje odvija po drugačnih principih. Mesto Marinaleda v Andaluziji na jugu Španije je primer, ki kaže, da je mogoče družbo urediti tudi na način, ki je večini Evropejcev že tuj ali pa ima celo negativen prizvok. V Marinaledi so namreč uvedli družbeno lastnino, prebivalci so zaposleni večinoma v zadrugah, delajo na polju in v tovarni, enakost je potrjena tudi pri plačah, politično odločanje pa je neposredno.

Primer Marinalede, sicer kraja z malo manj kot tri tisoč prebivalci, je zaradi tega in svoje zgodovine posebnost Španije. Prelomnica so bile prve demokratične volitve po padcu Francovega režima, na katerih je v kraju prepričljivo zmagal Kolektiv delavske enotnosti (Colectivo de Unidad de los Trabajadores). Demokracijo so vzeli zares in na samem začetku politično odločanje prenesli na same prebivalce, ki se o vsem dogovarjajo na rednih skupščinah v vsaki soseski in na generalni skupščini, kjer se zberejo vsi prebivalci kraja. »Politična demokracija brez ekonomske enakopravnosti je skoraj vedno lažna«, meni župan Juan Manuel Sánchez Gordillo, zato je bil največji izziv za novo oblast končati perečo revščino, ki je bila sicer tradicionalno značilna za jug Španije.

Ob koncu sedemdesetih let prejšnjega stoletja je bila namreč brezposelnost v Marinaledi več kot sedemdeset odstotna, to pa so lahko spremenili samo s pridobitvijo obdelovalne zemlje. Ker v Andaluziji dva odstotka posestnikov poseduje petdeset odstotkov zemlje, so se odločili za zasedbo dela posesti »El Humoso« v lasti veleposestnika vojvode del Infantada. Po več kot desetletju boja, ki je vključeval tako zasedbe kot ulične proteste in gladovne stavke ter posledično tudi številne aretacije, jim je andaluzijska avtonomna oblast dodelila 1,200 od veleposestnikovih sedemnajst tisoč hektarjev zemlje, ki jih je novo vodstvo Marinalede takoj podružbilo.

Še na začetku devetdesetih let se je na zemlji delalo le dva meseca na leto in sicer pri obiranju oliv, sedaj pa imajo praktično polno zaposlenost, s čimer se priljubljeni župan še posebej rad pohvali. Poleg oliv so začeli pridelovati še vino, artičoke, paprike in bob, vse pa predelujejo v tovarni, ki je prav tako v družbeni lasti. Samoupravljanje so uveljavili v vseh pogledih, saj se delavci sami odločijo kaj bodo pridelovali, pa tudi kolikšna bo plača, ki je enaka tako za delavce na polju kot tiste v tovarni. Izjeme niso niti zaposleni v pisarnah in vodstvu. Plača je določena na 47 evrov neto na delovni dan, ki traja v tovarni osem ur, na polju pa šest ur in pol, kar je sedem evrov več kot je določeno v dogovoru o plačah zaposlenih v kmetijstvu za Andaluzijo, sprejetem v Sevilli.

Druga specifika Marinalede je reševanje stanovanjske problematike, ki je drugod po Španiji velik problem. »Mi mislimo, da mora biti streha nad glavo pravica in ne le posel za peščico ljudi. Z osnovno človekovo pravico se ne sme špekulirati ali na račun nje obogateti«, odločno zatrdi župan Sánchez Gordillo. Tako so se odločili za radikalen pristop. Kdorkoli, ki živi najmanj dve leti v Marinaledi in ima še nerešen stanovanjski problem, je upravičen do skoraj brezplačne stanovanjske enote, ki meri devetdeset kvadratnih metrov s teraso in velikim vrtom. Ključno je bilo seveda znižanje stroškov gradnje, kar jim je uspelo s podružbljenjem zemlje, namenjene gradnji. Občina nezazidljivo zemljo bodisi kupi, bodisi razlasti lastnike, ki je ne želijo prodati, spremeni njeno namembnost in jo upravičencem brezplačno ponudi. Razlaščanje poznamo tudi pri nas, vendar se ga uporablja za dosego drugačnih ciljev, kot je recimo gradnja avtoceste. Ta pa je v prvi vrsti namenjena čim hitrejšemu pretoku izdelkov in tako služi predvsem gospodarskemu sektorju.

Kot za spletno Mladino pojasni župan Sánchez Gordillo, so se v občini odločili za sistem »samoizgradnje«. To pomeni, da ponudi občina upravičencem poleg parcele brezplačno tudi ves material potreben za gradnjo, ki ga priskrbi andaluzijska avtonomna oblast in občinskega arhitekta. Upravičenec mora nato hišo zgraditi sam, pri čemer mu seveda lahko pomagajo družinski člani ali prijatelji, lahko pa tudi najame delavce, da jo zgradijo namesto njega, če sam tega recimo ni zmožen. Ker stroški dela in zemlje niso vključeni v stroške hiše, se računa samo material, ki ga morajo upravičenci nato obročno odplačevati. Tudi ta obrok se določi na generalni skupščini, znaša pa petnajst evrov na mesec. Po koncu odplačevanja, ki traja lahko tudi sedemdeset ali več let, je hiša dokončno v lasti uporabnika. In čeprav se hiše lahko dedujejo, se jih ne sme prodati, s čimer so želeli onemogočiti vsakršne špekulacije. Na ta način so zgradili že tristo petdeset stanovanjskih enot.

Temelj političnega delovanja občine so že omenjene skupščine oziroma zbori občanov, tako na ravni posameznih sosesk oziroma ulic kot na občinski ravni. Sklicujejo se po potrebi. Na ravni sosesk večinoma dvakrat ali trikrat na mesec, na občinski malo bolj poredko. Na teh zborih se odloča o višini davkov, o razporejanju sredstev iz proračuna in podobno, vse sprejete odločitve pa je občinsko vodstvo dolžno formalizirati. Na zahtevo po zamenjavi kateregakoli od članov občinskega vodstva, tudi župana, ni treba čakati do naslednjih volitev, pač pa se lahko o tem odloča na vsaki generalni skupščini. Zanimivo je tudi, da nihče na občini, niti župan, za svoje delo ne prejema plačila, temveč vsi živijo od svojega dela zunaj vodenja občine.

Župan Sánchez Gordillo, ki je na tem položaju že od leta 1979, je prepričan, da bi lahko takšen sistem odločanja prenesli tudi v večje občine. Kot primer navaja brazilsko milijonsko mesto Porto Alegre, kjer prav tako poznajo takšne skupščine občanov. »Danes ni več tehničnih ovir za to, da bi predeli mesta odločali o določenih zadevah«, je optimističen Sánchez Gordillo.

Marinaleda, mesto, ki ne pozna stanovanjske problematike in brezposelnosti, kjer stane vrtec dvanajst evrov na mesec, kjer so celo zaprli policijsko postajo in ima v mestnem grbu zapisano »Marinaleda - utopija na poti k miru«, je zaradi tega in neposredne participacije unikum znotraj španske države. Družbeni sistem so tako radikalizirali, da je še opozicija leva. Dva od enajstih mestnih svetnikov ima namreč Zapaterova socialdemokratska stranka. Je sistem Marinalede komunizem, komunitarizem, socializem, humanitarizem? Župan se z nazivi ne obremenjuje. Bistvena se mu zdi neposredna participacija vseh prebivalcev in antikapitalistična miselnost. Na vprašanje, kako gleda na nekdanje vzhodne komunistične sisteme, župan odvrne, da so propadli zaradi zbirokratiziranosti in zmilitariziranosti, s čimer so se oddaljili od volje ljudi. Tega pa v Marinaledi ne želijo dopustiti.

softspeaker
Site Admin
Posts: 2113
Joined: 11 Mar 2009, 09:45
Location: Brezno (Abyss)

Re: Marinaleda - alternativa, ki deluje

Postby softspeaker » 09 Jan 2012, 12:53

Bolivija postaja prva država, ki bo naravi podelila enake pravice kot ljudem!!!

http://www.advance.hr/vijesti/bolivija- ... i-ljudima/

U Boliviji priroda će dobiti pravo na svoj ciklus bez ljudskog utjecaja, pravo na čistoću i pravo da se nad njom ne vrši genetski inženjering.
advance.hr
vrijeme objave: Četvrtak - 05. Siječanj 2012 | 09:52

Bolivija donosi zakon o "Majci Zemlji" (španjolski: "La Ley de Derechos de la Madre Tierra") koji će zemlji dati podjednaka prava kao i ljudima.

Za vladu ove progresivne južnoameričke države, novi zakon - jedinstven takve vrste u svijetu - važan je korak u promociji očuvanja zemlje i prirode od uništenja i zagađenja.

Putem novog zakona država će moći nadzirati cjelokupan rad industrije i njen utjecaj na prirodu.

Nadalje, prirodi će se dodijeliti 11 posebnih prava koja, između ostalog, uključuju:
- pravo na život i postojanje
- pravo na vitalni ciklus bez ljudskog utjecaja
- pravo na čistoću zraka i vode
- pravo da se stanice i struktura prirode ne mijenja genetski
- pravo da se na prirodu ne utječe velikim mega-razvojnim projektima koji uništavaju balans ekosustava i svog života u njemu

Evo Morales, predsjednik Bolivije
Vođa partije "pokret prema socijalizmu" i predsjednik Republike Bolivije, Evo Morales, povodom donošenja novih zakona istaknuo je: "Ukoliko želimo sačuvati ljudski rod, moramo sačuvati planetu. Time bi se trebale baviti sve članice UN-a."

Vanjski ministar David Choquehuanca također se osvrnuo na nove zakone i pritom rekao: "Naši djedovi naučili su nas da smo svi mi velika obitelj, zajedno s biljkama i životinjama. Mi, autohtoni narod Južne Amerike, svojim vrijednostima možemo pridonijeti rješavanju problema energije, klime i prehrane"

Boliviju od 2005. vodi Evo Morales, prvi vođa jedne Južnoameričke države koji pripada autohtonom narodu.
Sudjelovao je na predsjedničkim izborima 2005. godine i dobio je apsolutnu većinu glasova. Rođen je 26. listopada 1959.
Po ideologiji je ljevičar i zalaže se za uvođenje socijalizma u cijelu Južnu Ameriku. Od početka političkog angažmana također se istaknuo i kao veliki ljubitelj i borac za očuvanje prirode.

Bolivija - Prva država na svetu, ki je prepovedala nastopanje živali v cirkusih!

Bolivija zatvara sve McDonalds fast food restorane u zemlji!

softspeaker
Site Admin
Posts: 2113
Joined: 11 Mar 2009, 09:45
Location: Brezno (Abyss)

Re: DOBRE NOVICE !!!

Postby softspeaker » 18 Jan 2012, 19:07

Čudovito !!!!

Humpback whale gives show after being rescued:

softspeaker
Site Admin
Posts: 2113
Joined: 11 Mar 2009, 09:45
Location: Brezno (Abyss)

Re: DOBRE NOVICE !!!

Postby softspeaker » 24 Jan 2012, 16:56

:


:


:

softspeaker
Site Admin
Posts: 2113
Joined: 11 Mar 2009, 09:45
Location: Brezno (Abyss)

Re: DOBRE NOVICE !!!

Postby softspeaker » 02 Feb 2012, 21:42

Odkrili še eno 'super Zemljo'

http://www.nasa.gov/topics/universe/fea ... ature.html

http://24ur.com/novice/svet/odkrili-se- ... emljo.html

http://24ur.com/ekskluziv/zanimivosti/a ... 581-g.html


Skupina mednarodnih astronomov je odkrila nov planeta zunaj našega Osončja, ki bi lahko bil primeren za življenje. "Super Zemlja", ki ima približno 4,5-krat večjo maso od našega planeta, je ravno na pravi oddaljenosti od svoje zvezde, da bi na njej lahko bila tekoča voda, ki je nujna za življenje, kot ga poznamo.

Planet, ki so ga poimenovali GJ 667Cc, je v orbiti okoli zvezde z imenom GJ 667C in se nahaja približno 22 svetlobnih let od Zemlje.

Kot je v imenu skupine strokovnjakov povedal Guillem Anglada-Escude z znanstvenega inštituta Carnegie v Washingtonu, je ta planet najboljši kandidat, da bi na njegovem površju našli vodo v tekočem stanju. Leži namreč v območju, kjer temperature niso ne prevroče ne premrzle, in je mogoče, da voda ostane v tekočem stanju na površini.

Planet kroži okoli zvezde pritlikavke, ki je bistveno manjša od našega Sonca. Zvezdo obkroži v vsega 28 dnevih. Po mnenju raziskovalcev naj bi okoli zvezde krožil še najmanj en planet, ki zvezdo obkroži v 7,2 dneva. Mogoči so tudi dodatni eksoplaneti, še pravijo avtorji odkritja, ki so ga objavili v reviji The Astrophysical Journal Letters.

Astronomi so sicer odkrili že kar nekaj planetov, za katere trdijo, da bi lahko bili primerni za življenje. Lani je tako odjeknila novica, da so našli kar 50 novih eksoplanetov in med njimi več takih, na katerih bi se lahko razvila živa bitja, leto prej je njihovo pozornost pritegnila Gliesa 581-G v tako imenovani coni življenja, izračuni pa kažejo, da naj bi imelo od 10 do 20 odstotkov zvezd v naši galaksiji planete, na katerih bi lahko bilo življenje.

-------------------------------------------

Novo odkritje je znanstvenike pripeljalo zelo blizu potrditvi življenja zunaj našega planeta. Saj so po tem odkritju izračunali, da naj bi imelo 10 do 20 odstotkov zvezd v naši galaksiji planete, na katerih bi lahko bilo življenje.

In to je precej višja številka, kot so do sedaj domnevali. Tudi če novo odkriti planet nima na sebi življenja, je dejstvo, da obstaja v coni življenja, izjemnega pomena. Cona življenja pomeni, da je planet ravno prav oddaljen od zvezde in da so temperature na planetu dovolj ugodne, da na njem obstaja tekoča voda. Poleg tega potrebuje planet tudi dovolj veliko maso, da lahko zadrži atmosfero. In še eno dejstvo je izjemnega pomena. Planet so odkrili relativno hitro in dokaj blizu Zemlje. Prav to pa pomeni, da so tovrstni planeti bolj pogosti, kot so sprva domnevali.

Image

softspeaker
Site Admin
Posts: 2113
Joined: 11 Mar 2009, 09:45
Location: Brezno (Abyss)

Re: DOBRE NOVICE !!!

Postby softspeaker » 06 May 2012, 12:45

LISTEN TO YOUR HEART ~ Mike Rowland, Film by Ruedi & Priska Abbühl

:

softspeaker
Site Admin
Posts: 2113
Joined: 11 Mar 2009, 09:45
Location: Brezno (Abyss)

Re: DOBRE NOVICE !!!

Postby softspeaker » 09 May 2012, 22:46

Predstavljajte si, ljudje, da zgodaj spomladi, ko sonce dovolj ogreje
zemljo, drobno seme zbere v sebi vso svojo moč, da premaga svoj lastni
oklep, prekipi samo iz sebe, se razpoči, vzbrsti za novo biljko, za
novo rast.....Seštejte zdaj miljarde in miljarde semen, po vsej
polobli, ki ima takrat pomlad: kolikšna energija je za to potrebna?!
Kolikšna energija se takrat sprosti?!

Znanstveniki bi to morda znali izračunati. Morda so to že kdaj
storili. In gotovo so rezultate primerjali z energijami prve in druge
in ...katere že... atomske bombe!

Pa se vendar vse zgodi v spoštljivi tišini, nevsiljivo, komaj
opazno......in vsako pomlad znova, in znova. Narava zna.....

:

User avatar
ro-bi
Stara faca
Posts: 528
Joined: 12 Mar 2009, 22:53

Re: DOBRE NOVICE !!!

Postby ro-bi » 11 May 2012, 23:51

Nisem 100% da se pri kaljenju ravno energija sprošča. Cuker v semenki omogoča zalogo, da rastlina požene zelene dele, potem naprej pa sucker dela na fotosintezi.
Sem razbil idiličen opis, ampak tak je pač realen del.
Zanimivo (energijsko) pa bi bilo, če bi ujel metan vseh v enem dnevu naprdenih prdcev in ga potem prižgal. Ogenj bi se ziher videl z lune!
To je energija, ne pa seme :yeah:

softspeaker
Site Admin
Posts: 2113
Joined: 11 Mar 2009, 09:45
Location: Brezno (Abyss)

Re: DOBRE NOVICE !!!

Postby softspeaker » 12 May 2012, 00:21

prdec je morilska energija, seme pa življenska...

User avatar
ro-bi
Stara faca
Posts: 528
Joined: 12 Mar 2009, 22:53

Re: DOBRE NOVICE !!!

Postby ro-bi » 12 May 2012, 10:10

V semenu je vir samo cuker.
Pa verjetno je vsem jasno, da prav vse življenje (z izjemo tistega, ki "dela" v 10km globinah morja, pa še tisto je neposredno odvisno od vulkanskih izbruhov v bližini, kar je spet ogenj) , poganja sonce, ki ni nič drugega, kot ogromen jedrski reaktor, ata vseh ognjev ali prdec vseh prdcev?
Torej je vse gnano z negativno energijo al kako?
"Pozitivna" energija pa postane najpomembnejša, ko je treba prodat kako čudežno majčko ali štumfe ;)


Return to “Razno”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron