moj pogled na "klase"

Cevni, tranzistorski, hibridni...
User avatar
ro-bi
Stara faca
Posts: 528
Joined: 12 Mar 2009, 22:53

moj pogled na "klase"

Postby ro-bi » 09 May 2009, 03:29

Dolgo sem imel fiksno mnenje, da je D klasa za sub, za ostalo ni primerna.
Malo nazaj sem, presenečen, dobil drug namig in kasneje ugotovil, da D klasa ni za kaj drugega, kot za kak računalnik, 5.1 sistem in podobno.
AB na basu definitivno igra bolje! Bolj polno, bolj podobno tistemu, kar bi to naj bilo!
Pa sem imel fiksno misel, da je D super za bas! In slišim AB na basu, pa kasneje D- ma ni varijante, razlika je konkretna! AB ima bas, D ima sinusno krivuljo oz. eno frekvenco. Zakaj, mi ni jasno, ampak tako, laično, je najlažje razliko opisati tako.


AB klasa je od.... do! V tej klasi so od gainclona do konkretnih ojačevalcev in tudi zvok je od tu do tam.
Po mojem mnenju je GC soliden za svoj denar, nikakor pa se ne more primerjat z kakim diskretnim AB ojačevalcem, če je le-ta dobro narejen.GC je boljši po zvoku od D klase. Ima felerje, a so zame bolj sprejemljivi, kot D felerji.

A klaso sem okusil do sedaj samo na preampih in tam je bila SUPERIORNA!! Gladko, detajlno, nenaporno, stage neomejen,...sami pozitivni spomini! Plan imam sprobat to tudi za končno, ko bo čas....


Sem vedno imel BOLJŠI občutek, če je bil hladilnik ojačevalca hladen ali mlačen, kot vroč. Pa sem nabavil kontaktni termometer in sedaj me ne skrbi več. AB se segreje do cca 50°C, kar je na otip zelo toplo (VROČE), za tehniko pa je to delovna temperatura. A klasa se ponavadi segreva še bolj, a predsodki so odveč. Zadeva dela b.p., če je hladilnik prav dimenzioniran.
Ekološko gledano je D najbolši, a ekološko gledano z enim prdcem sprostiš ogromno metana, ki je toplogredni plin.....


Kaj pa jaz vem!
lp
Robi

softspeaker
Site Admin
Posts: 2113
Joined: 11 Mar 2009, 09:45
Location: Brezno (Abyss)

Re: moj pogled na "klase"

Postby softspeaker » 09 May 2009, 10:16

Z jezika si mi vzel!
D(reck) klasa je za en D..., gluha za barvo zvoka inštrumentov, grobo odreže njihov izzven, trda v prezensu, ostra na visokih, brez harmonske strukture (odigra samo osnovni ton), skratka, popolnoma sintetična, pa tudi digitalni ojačevalci silijo v to smer (Lyngdorf, Tact, Spectron, Sharp).
Med njimi so seveda razlike, ampak vsi skupaj niso vredni izgube časa. Seveda pa je za nekatere ljubitelje "tehnološko naprednih aparatur" to "transparenca" in "nevtralnost"..., my ass!

Če je D klasa "neznosna", potem se mi zdi, da bi lahko gejnklovn bil entry level pri feršterkerjih, sploh če ima na vhodu lampo, ampak samo to in nič več. Nekako v zadnjem času vsi zaključki vodijo do tega, da je diskretna tehnika na vseh področjih bolj natur, kot op ampi in jaz se jim probam izogibati, kot se le da. Osebno me najbolj moti mehansko reproduciranje zvoka; vse frekvence so prisotne, ampak končni rezulat je mrtva priroda, da ne omenjam trdote, pomanjkanje teže, plehkosti, itd.

Seveda pa je možno, da bo čas tudi na tem področju prinesel izboljšave, pri tem mislim na zvočne in ne samo "objektivne" (popačenja, slew rate). Spodnji link, morda prinaša "ta veseli dan":

"Historically, op-amps have not matched the sound quality of a well-designed discrete circuit (tube or transistor). The highest-end products use discrete circuits exclusively; a few designers would never even consider using an op-amp. That's largely because the op-amps available today are designed for mass-market applications where low cost is the primary consideration.

But National Semiconductor, a giant in the integrated-circuit industry (revenues of nearly $2 billion), has begun shipping a new family of premium op-amps that were designed from the ground up for optimum sonic performance."

http://www.avguide.com/blog/new-op-amps ... -end-sound

Hja, bomo videli ;)

User avatar
ro-bi
Stara faca
Posts: 528
Joined: 12 Mar 2009, 22:53

Re: moj pogled na "klase"

Postby ro-bi » 09 May 2009, 10:53

softspeaker wrote: se mi zdi, da bi lahko gejnklovn bil entry level pri feršterkerjih, sploh če ima na vhodu lampo, ampak samo to in nič več.


Po mojem je gainclone za začetnika, ki si kupi prve bookshelfe ali kake samostoječe iz neckermana oz. si jih sestavi z deli iz Terne ipd. Tam zna GC zašpilat bolje od ojačevalcev z ogromno "funkcijami" in kakimi zgonjenimi oldtajmerji. Nikakor se GC ne more primerjat z kakim diskretnim in dobro narejenim ojačevalcem!

lp

softspeaker
Site Admin
Posts: 2113
Joined: 11 Mar 2009, 09:45
Location: Brezno (Abyss)

Re: moj pogled na "klase"

Postby softspeaker » 09 May 2009, 11:49

Torej, če naredimo povzetek: GayClown je v bistvu ful primeren za kakšen Lidl ali Nekerman LowStart System :twisted:

User avatar
ro-bi
Stara faca
Posts: 528
Joined: 12 Mar 2009, 22:53

Re: moj pogled na "klase"

Postby ro-bi » 08 Jun 2009, 21:31

Samo to bi še dodal:
- dolgo časa sem se trudil, da bi iz D klase dobil dober zvok. Gor sem obešal konkretne kondenzatorje, napajalnike sem menjal po tekočem traku (od stikalnih na hudo visokih frekvencah, pa na malo nižjih, do linearnih, stabiliziranih, nestabiliziranih,...).
Sicer pokalo je vedno konkretno, ampak zvok je bil z eno besedo čuden. Stage se je čisto spremenil, nekaj je štrlelo naprej, drugega je občasno zmanjkovalo,.....
Pa sem v debati z konstruktorjem stikalnih napajalnikov zvedel, v čem je problem D klase. Imenuje se delta-sigma modulacija in je že v osnovi "zakleta", da ne bo nikoli primerna za HI-END oz. verno reprodukcijo zvoka.
Delta-sigma modulacija je način spreminjanja signalov visoke resolucije v signale manjše resolucije. To je doseženo z " modulacijo gostote pulzov". Stopničke, ki nastanejo pri tem principu potem zgladi špula primerne induktivnosti, da je izhod spet sinusni signal. In dokler je vhodni signal čisti sinus ene frekvence, zadeva dela fantastično. Ko pa je vhodni signal zraven osnovnega sinusa še nosilec drugih, finejših signalov, se "D" klasi enostavno spelje in izhod niti v sanjah ni enak vhodu.
Torej je "D" klasa primerna za PA ozvočenja, kjer je na prvem mestu moč in izkoristek.
V konkretnem sistemu pa "D" klasa popuši celo, ko predvaja samo bas do 300Hz!!!! in celo na tako ozkem področju je klasični ojačevalec AB klase neprimerno boljši.
Seveda je pri vsem tem treba upoštevati, da primerjav med D in AB ipd ne moreš delati na kakih full range zvočnikih ali na kakih deračih, tudi če jih kdo kuje v zvezde. Taki zvočniki že v osnovi ne delajo in zato marsikateri lastnik pade dol, ko sliši mali čipek D klase 2 x 10W, kako nabija. Fora je namreč, da SAMO nabija in nič drugega ;)
lp

igor0203
Uporabnik
Posts: 47
Joined: 12 May 2009, 00:42
Location: Ljubljana

Re: moj pogled na "klase"

Postby igor0203 » 08 Jun 2009, 22:57

Ro-bi, verjetno v sam high-end Hi-Fi D-klasa ne spada. Sam sem imel možnost primerjati T-ampa in recimo entry level NAD C320BEE, ki je takrat ko sem ga kupil, stal 75000SIT, zaokrožimo na 300€.
Dejstvo je, da ga je T-amp povozil na celi črti. Zvok je bil precej bolj všečen, naraven. NAD je imel tak suh, "brezživljenjski" zvok. Priznam pa, da se je na večji glasnosti poznala T-ampova majhna moč oz. tistih 2x15WRMS.
Tako da, gledano price/performance, je T-amp res prava stvar za vstop v Hi-Fi.

softspeaker
Site Admin
Posts: 2113
Joined: 11 Mar 2009, 09:45
Location: Brezno (Abyss)

Re: moj pogled na "klase"

Postby softspeaker » 08 Jun 2009, 23:42

ro-bi, lepo povedano!
D klasa je izguba cajta, tudi jaz sem pred časom, ob vsej tej evforiji pričakoval, da bo to delalo noro, dokler jih nisem čul, potem je res delalo noro, ampak noro slabo.
Sicer je audiofilom všeč vse, kar je novo, ker to za njih avtomatsko pomeni boljše, poleg dejstva, da jih žene potrošništvo. Da te novodobne umotvore z lahkoto posekajo dvajset let stari feršterkerski koncepti, kot so tisti od Elliott-a in Leecha, je pa že prava burleska.
Mogoče so dovolj dobri za kakšen tehno hrup - "tuc, tuc" bi z njimi res avtetično zvenel :twisted:

User avatar
ro-bi
Stara faca
Posts: 528
Joined: 12 Mar 2009, 22:53

Re: moj pogled na "klase"

Postby ro-bi » 09 Jun 2009, 00:25

Na sliki je lepo razvidno, kako dela D klasa:


Torej je pri nizkih frekvencah širina pulza zelo velika, VSE morebitne informacije, ki so v sinusoidi nizkofrekvenčnega signala, so izgubljene za vedno, ker jih sistem povpreči v eno sinusoido, manjši signal višje frekvence pa enostavno sfiltrira, če ga pa že nekako pošlje v špulo, se tam spremeni v toploto.
Po mojem laičnem mnenju je edina varijanta, da na nelinearen način dobimo vsaj približno pravi signal na izhodu, bi bila modulacija z vedno enako širino pulza, ustrezno visoko frekvenco in z spreminjanjem amplitude pulza in ne širine.
Na tak način bi z frekvenco lahko določil, kako visoko ojačevalec še predvaja izhodni signal, ki je čimbolj podoben vhodnemu.
Je pa verjetno potem vprašanje smiselnosti, ker če bi se mosfeti prehitro odpirali in zapirali bi sproščali podobno toplote, kot v linearnem ojačevalcu. Pri delta sigma modulaciji pa si vmes spočijejo oz. se shladijo, ker tako pri 0, kot pri 1 se grejejo skoraj nič.

lp
Attachments
Pulse_density_modulation.PNG

softspeaker
Site Admin
Posts: 2113
Joined: 11 Mar 2009, 09:45
Location: Brezno (Abyss)

Re: moj pogled na "klase"

Postby softspeaker » 09 Jun 2009, 09:26

vse skupaj me po rezoluciji spominja na mp3 :mrgreen:
Attachments
Class D.png

softspeaker
Site Admin
Posts: 2113
Joined: 11 Mar 2009, 09:45
Location: Brezno (Abyss)

Re: moj pogled na "klase"

Postby softspeaker » 06 Mar 2010, 11:54

http://www.hardwareanalysis.com/content ... amplifier/

NuForce Reference 8 amplifier, debunking the myth?

Conclusion

By: Sander Sassen

I’ve wanted to take a closer look at NuForce’s amplifiers for a while now as my fellow journalists, mostly from magazines, have been giving them rave reviews left and right. I was however utterly disappointed by their performance, these amplifiers don’t sound any better than the $200 Philips A/V receiver I use for background music in my lab, and that’s featuring a run of the mill class-AB amplifier in the form of a potted STK module. The question comes to mind whether these journalists perhaps listened to fine-tuned ‘evaluation samples’ or whether they evaluated production samples, much like the ones I’ve evaluated here? Either way these amplifiers are one of the biggest disappointments I’ve come across in years, they do not, repeat: do not live up to any of the claims or rave reviews, they’re mediocre performers at best.

What’s more of a concern is the excessive amount of RF these amplifiers generate which seriously interferes with radio and TV reception and which is inexcusable. Every manufacturer is by law required to meet FCC requirements in the US and CE requirements in Europe and I simply refuse to believe that the amplifiers I have here would pass these, under any condition. Furthermore, the fact that their design includes a direct copy of the known-bad standard HIP4080 MOSFET driver application circuit (including its infamous lack of EMI control), their incorrect use of feedback, the excessive RF output and abysmal performance goes to show that they still have a lot to learn about designing and building class-D amplifiers.


Return to “Ojačevalci”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest